Biografie


De auteur Roy Michielsen werd in 1947 geboren te Batavia. Zijn inmiddels overleden ouders waren gedurende de oorlog met Japan geďnterneerd in diverse kampen voor krijgsgevangenen en burgers.

Hij bracht zijn jeugd in Nederland door in het Overijssel van de jaren vijftig. De helaas afgebroken gebouwen van de lagere school te Diepenveen en de rijks-h.b.s. te Deventer hebben zijn herinneringen aan het romantische schaatsen op de uiterwaarden, het bibberend zonnen op een dun handdoekje na het zwemmen in de kolk, of de aromatische danslessen van Toto Verhoeks aan de Welle niet aangetast.

In de barre elfstedenwinter van 1963 bracht hij vanaf 's morgens halfvijf voor een paar gulden de Volkskrant rond, met zoveel zelfgebreide wanten van broers en zus aan om nog net een krant te kunnen vasthouden. In de schoolpauze kocht hij van het geld pindakoeken en stiekem groene pakjes Old Mack.

Schrijver maakte deel uit van het illustere studiejaar 1965 te Groningen, dat o.m. journalist en schrijver Wim Kayzer, astrofysicus Wubbo Ockels en farmaceut Donald Uges heeft voortgebracht. Zelf werd hij bestuursjurist met een bijzondere belangstelling voor de geschiedenis van Europa, kunst en antiek. Zijn eerste aanschaf als vijftienjarige was een houten bierkraan te Dantumawoude omdat die zo apart was.

De jaren zeventig gingen op aan een politiek-juridische carričre en een helaas mislukt huwelijk. Hij is nu opa van de beloftevolle en multioperende Laura en Daan.

Zijn hervonden vrijgezellenbestaan in de jaren tachtig vormde hem als kunstliefhebber, dichter en schrijver. Dit mondde tevens uit in een studie kunstgeschiedenis in Leiden met als afstudeeronderwerp stijl en iconogafie van de comtoise.

Schrijver leeft thans in Drenthe met partner, de neerlandica en ontwerpster Boukje Mulder. Zijn uitgeverij De Verlichting en haar Boukhs Breistudio zijn er eveneens gevestigd.

Naast het boek Stijl en iconografie van de comtoise zijn de dichtbundel De ziel van een zwerver en een prozabundel met verhalen als Sambal boontjes, Odyssee en Maanspiegel onderhanden. Een ander project in bewerking is de uitgave van delen van de geschiedenis van Europa.